Artister

Artisterna 2018

 

Här hittar du info om årets artister: Sallyswag, Huun-Huur-Tu, New Tide Orquesta, Lamine Cissokho, Södra Bergens Balalaikor, Anna Fält, Puuluup, Comboio, Franska Trion och Mama Chajes Orkestar här nedanför. Med reservation för förändringar.

 

I samarbete med Studiefrämjandets livescen NEMIS presenterar vi ytterligare fem artister: Kateking, Dyess, Rönnåsen, Afrobeatos dance explosion och Tubbs and the majestic sound system. Läs mer om dem längst ner på sidan.

Uppdaterad 2018-07-18

 

 

SALLYSWAG

 

Fredag 00.00

En skön musikalisk käftsmäll

Sallyswag är ett färgsprakande, sceniskt liveband och musikkollektiv. Blixtrande solistiska inslag, tunga grooves och feministiska budskap formar bandet och de utgör en unik akt som saknar motsvarighet i musiksverige. Medlemmarna har rötter i dancehall, R&B/hiphop, pop/jazz, balkan/oriental, afro beats och svensk folkmusik.

 

Läs mer HÄR!

 

 

HUUN-HUUR-TU

 

Lördag 21.00

Från centrala Asien i landet Tuva (en delrepublik i Ryssland) strax norr om Mongoliet kommer de till oss på HyttDrevan. De bär med sig den tusenåriga traditionen av strupsång och vi får ta del av deras mystik och rituella sånger med rötter i shamanismens rytmiska dans.

 

Stäppens vindar kommer att nå oss på anrikningen i augustikvällen. Undertoner och övertoner skapar musikalisk magi tillsammans med instrument vi knappt visste att de existerade.

 

Inte bara det; de är dessutom vana scenmusiker och har skapat sig ett namn inom världsmusiken och remixas och samspelas i flera genrer där den bäst kända medmusikanten kanske är Frank Zappa himself.

 

 

 

 

 

New Tide Orquesta

 

 

Foto: Miki Anagrius

Lördag 18.00

Hyllade New Tide Orquesta kommer till HyttDreva. Efter drygt två decennier med turnéer genom Kina, Turkiet, Ryssland, Brasilien och hela Europa landar de nu i magiska Bergslagen. I Södra hyttan kommer ett akustiskt, dynamiskt och musikaliskt mästerverk att uppföras som ingen borde missa.

Med kompositören Per Störby Jutbring i täten, har New Tide Orquesta, på hittills åtta album och ett otal internationella turnéer, utvecklat en helt unik spelstil; en egensinnig blandning av modern kammarmusik, nuevo tango, minimalism och fri improvisation. De har genom år av turnerande, mutat in en alldeles egen plats på den internationella musikscenen och de har spelat oräkneliga festivaler, klubbar och konserthus runtom i hela världen. Som ständiga outsiders känner de sig lika hemma i en konserthall i Peking, som på en rockklubb i Moskva, en tangoklubb i Buenos Aires eller en jazzklubb i Istanbul.

 

NTO är prisbelönta och älskade av en enad kritikerkår som rosat såväl liveframträdanden som album. 2016 släppte gruppen två album, Live in Rio och Spirits: Nursery Rhymes. Live in Rio for med rasande fart upp på topplisteplats nummer 1 på Kritiker.se, med inte mindre än 5.0 i snittbetyg!

 

2016 inledde NTO ett mäktigt och tätt samarbete med danskompaniet Sidra Bell Dance i New York. Tillsammans formade de föreställningen Mönster Outside som hade världspremiär i New Orleans i november 2017. Mönster Outside kommer att turnerar i bland annat USA och Sverige 2018/2019.

 

Per Störby Jutbring – Bandoneon

Livet Nord – Quintone

Johanna Dahl – Cello

Josef Kallerdahl – Kontrabas

Thomas Gustavsson – Piano

 

MER INFO

www.newtideorquesta.com (nytt fönster)

www.facebook.com/newtideorquesta (nytt fönster)

Lamine Cissokho

 

Fredag 22:30

En västafrikans traditionsbärare som tagit den magiska klangen av Kora och röst in i modern tid.

Lamine Cissokho kommer från Senegal och är en ättling till en “berättarfamilj”, en så kallade grioter, med en historia som går tillbaka till 1400-talet.

En griot är en västafrikansk trubadur som har till uppgift att föra sitt folks historia vidare. Kora, den ”västafrikanska harpan”, är Lamines huvudinstrument, tillverkad av en stor kalebass och har 22 strängar och skapar magisk, vacker musik som berör!

 

Lamine är låtskrivare och arrangör och en sann världsmusikartist. Hans melodier och texter speglar hans många olika musikaliska världar; allt från barndomens koramusik till svensk folkmusik och modernt afro-jazz-groove.

Han sjunger med en imponerande och uttrycksfull röst om livet och afrikanska griotfolkets kultur och upplevelse i Europa. Sedan 2001 är Lamine bosatt i Sverige och har gjort många turnéer runtom i Europa och Västafrika. festivaler som Urkult, Falu folk festival, Folk & Världsmusikgalan i Gävle , Uppsala och Göteborgs konserthus, Fasching, Stallet m.m.

 

Läs mer på artistens sida: laminecissokho.net (nytt fönster)

Södra Bergens Balalaikor

Foto: Torbjörn Ivarsson

 

Söndag 16:00

Denna legendariska orkester startade sin verksamhet 1969 efter att två välbesökta studiecirklar i balalajkaspel skulle ha sin avslutningskonsert. Men vad skulle det stå på affischerna? Enligt tidsandan arrangerades en omröstning där “Södra Bergens Balalaikor” vann knappt före “MosebackeKosackerna”. Konserten hölls i april 1969 och året efter gjordes ett oförglömligt besök på gärdesfestivalen, som numer ses som den svenska proggrörelsens startpunkt. Sedan dess har Södra Bergens Balalaikor fortsatt utveckla de forna Sovjetstaternas folkliga musik genom att förfina instrumenteringen samtidigt som sången givits ett allt större inslag.

 

Södra Bergens Balalaikor ger idag 10 – 20 framträdanden per år i offentliga eller privata sammanhang. Orkestern är fortfarande en fritidssysselsättning med amatörmusiker och föreningen drivs som en ideell rörelse. Södra Bergens Balalaikor har sedan 1969 bl a:

 

* Skingrat dimmorna på Gärdesfester.

* Slagit publikrekord i bygdegårdar, folkparker, kyrkor och konserthus.

* Gjort succé på musikfestivaler i Holland.

* Årligen spelat gratis för stockholms hemlösa.

* Skanderat i Globen på Sweden Hockey Games.

* Gjort bejublade spelningar på firmafester.

* Sjungit a‘capella för Operakören.

* Spelat teater- och filmmusik.

* Aldrig gjort “comeback”

 

Orkesterns nyfikenhet och respektlösa respekt möter Bergslagens kulturella rum som då kan fyllas med öppenhet, lekfullhet och kärlek. Kan Hyttdreva avslutas på ett bättre sätt? Vårt svar är nej. Missa inte detta!

 

www.sodrabergen.se (nytt fönster)

 

 

 

Foto: Jens Nordström

Anna Fält

 

Lördag 22:30

Anna är finländare bosatt i Sverige sedan 2012 och turnerar flitig runt Skandinavien, hon arbetar som sångerska, folksångpedagog samt med journalistik och performing arts men mest som solo sångerska med egna a cappella konserter som är en blandning av olika finsk-ugriska och skandinaviska traditioner samt eget nyskrivet material.

 

Hennes röst har beskrivits med ord som "naturkraft" och “magisk” och oftast får hon höra den samma feedback “Jag har aldrig hört något liknande”.

 

Läs mer och lyssna på :

www.annafalt.com (nytt fönster)

www.facebook.com/annahfalt (nytt fönster)

 

Puuluup

 

Fredag 19:30

Puuluup is a bowed harp duo which uses electronics and loopers to enhance their sound. Their repertoire is suitable for strict hipsters, tired punks and also those who love pure traditional music. Are we too liberal in our interpretations? We definitely strive towards it. The programme consists of original songs which flirt with world music, arrangements of traditional songs for the bowed harp and jouhikko and the ambient intermissions which feed on the whispers of horsehair strings. The lyrics carry either an openly violent ("Venna nõu") or secretly erotic ("Puhja tuulik") message. There are also lyrical-epical ballads ("Karla tuli mäelt") and spiritual working songs ("Heinakõrs"). You can hear quotes from the classics of Estonian punk ("Kaerata Jaan") and descriptions of the wardrobes of the living dead. Sveta Bogomolova's visual installations mix unique animals, forks, waffles and events from your next dream with Puuluup's music.

Members:

Ramo Teder (Pastacas) – bowed harp, electronics

Marko Veisson – bowed harp, electronics

Sveta Bogomolova – visuals

COMBOIO

 

Lördag 19:30

HyttDreva bjuder på musik från Kuba, Brasilien, USA, Colombia och Kap Verde när Comboio, kanske ett av mest långlivade latinbanden i Sverige,

bjuder upp till dans. Värmlandsbandet har haft spelningar på både Kuba, Norge och runt om i Sverige och kommer nu till Södra Hyttan. Salsa, son, cha cha, guajiras, coladeras och samba är några av de stilar bandet spelar och låtarna hämtas från både stora och mer obskyra artister.

 

 

Erika Hellekant Rowe, sång, percussion

Micke Körnemark, trumpet

Urban Haaga, sång, saxofon, percussion

Nils Nyquist, percussion

Pelle Rathsman, gitarr

Ronny Johansson, sång, gitarr, percussion

Anders Nordin, bas

Börje Olofsson, slagverk, percussion

Micke Rathsman, piano

Franska Trion

 

Fredag 21:00

Franska Trion är en jazz- och bluesinspirerad trio. Frontfiguren Matti Ollikainen (sång och piano) ackompanjeras av Thommy Larsson (trummor) och Viktor Thuregård (bas) och tillsammans driver de ut demoner, tröstar och ger hopp.

 

Franska Trion har jobbat med artister som Håkan Hellström, Anna Järvinen, Sven Zetterberg, Stefan Sundström, Timo Räisänen, Hästpojken, Mando Diao och många fler.

 

Läs mer på: franskatrion.se (nytt fönster)

Mama Chajes Orkestar

 

Lördag 23:30

För tredje gången HyttDreva och för tredje gången Mama Chajes Orkestar. Vi får helt enkelt inte nog. Har du en gång hört balkanmusik med Mama Chajes så kommer du aldrig kunna sluta - du kommer vilja ha det igen och igen och igen. Mama Chajes drar dig med i en gungande flod av oemotståndliga rytmer, hamnar i jazziga bakvatten och likt fågel Fenix kommer tonflödet tillbaka med något nytt i näbben.

 

Vi minns med rusig glädje hur vi bland tusen ton slaggsten under festivalnatten 2016 blev sjöblöta av svett och spöregn när trummor, bas, saxofon och fiol gjorde oss galet lyckliga. 2018 bjuder vi ännu en gång upp till Drevdans i augustinatten. Missa det inte!

 

 

 

Helena Sandell -fiol, trumpet

Erika Lindholm -saxofon, flöjt, klarinett

Elias Gustavsson - bas, gitarr

Max Häggberg -trummor

 

Läs mer på: mamachajes.se (nytt fönster)

www.facebook.com/mamachajes (nytt fönster)

Karin Gibson: Gongbad i folkton

 

Fredag 20.00 i Hjulsjö Kyrka (ca 3 km från festplatsen).

Genom röst, spillåpipa, fiol, kohorn och klocka kommer lyssnaren att tas tillbaka till dennes rötter.

Gongarna förstärker processen av djupgående vibrationer i framför allt de lägre chakrana.

 

Vill du ligga och lyssna på denna konsert tar du med dig ett liggunderlag, kudde och filt ifall du behöver.

För er som inte har festivalbiljett för fredagen kostar konserten 100:-

 

NEMIS

 

Hyttdreva presenterar i samarbete med Studiefrämjandets livescen NEMIS fem akter. Läs mer om dessa nedan.

Rönnåsen

 

Lördag 14.00

Med influenser från pop, progg och poesi bjuder Rönnåsen på melodisk vispop på svenska. Om kärlek, vunnen och förlorad. Om lyckan manifesterad som en glad boll i magen. Om att fastna i doften i en t-shirt eller lämna ljuset tänt i väntan på någon. Musikaliska berättelser om en så vill, på gränsen mellan eufori och hjärtskärande, en blandning mellan sprudlande och finstämt. Precis som livet kan vara.

 

Spotify: Rönnåsen

www.facebook.com/ronnasenmusik

www.youtube.com/ronnasen

Afrobeatos dance explosion

 

Lördag 00.30

Afrobeatos Dance Explosion är en rytmisk energikick bestående av ett glatt tolvmannaband som spelar en klassisk och nutida Afrobeat repertoar. Afrobeat är en musikgenre som utvecklades på 1970-talet när afrikanska musiker började kombinera element i västafrikanska musikstilar som jùjúmusik och highlife med amerikansk funk och jazz. Afrobeatos Dance Explosion bjuder som namnet lyder på ett oundvikligt och smittsam groove som sänder en dansvåg ut i publikkroppen.

 

https://www.facebook.com/afrobeatos/

Tubbs and the majestic soundsystem

 

Söndag 15.00

A swedish reggaeband rooted in the deep forest of Värmland.

 

http://tubbsmajestic.com/

Kateking

 

Fredag 19.00

Kateking spelar traditionell folkmusik från Persiska viken och särskilt staden Bandar Abbas (även känt som Jarun, Gamru eller Gombroon) i södra Iran.

 

Kateking hämtar sin repertoar från den unika bandarimusiken som härstammar från Södra Iran och staden Bandar Abbas i synnerhet. Musiken i området är en blandning av persiska, arabiska, afrikanska och indiska influenser som under århundraden har interagerat med varandra i denna kulturernas korsväg vid persiska vikens mynning. Resultatet är en unik musikstil som inte återfinns någon annanstans i regionen med rytmiska och vibrerande melodier som manar till dans kvällen lång!

 

I vårt program kommer ni att höra djofti (ett blåsinstrument), som påminner mycket om säckpipa. Detta sound kompletteras med och olika slagverk så som dohol, kasser och pipah som har olika toner och gör att rytmen fulländas. Dessa toner och rytmer har sina rötter i bland annat Iran, Afrika och Indien. Dessa slagverk har en framträdande roll och Kateking har med sig speciella instrument som är typiska för regionen och som presenterar ett intressant säreget ljud. Vi garanterar pulserande musik som inte låter någon sitta still!

 

 

https://www.katekingband.com/

 

Dyess

 

Fredag 21.00

Dyess är bandet från Värmlandskogarna i norr som lirar Johnny Cash-inspirerad Country med vissa inslag av tidig rock'n'roll och en del modernare influenser. Själva bandnamnet är taget från Johnny Cash hemstad i Arkansas USA.

 

Bandet bildades tidig vår 2017 när sångaren Tommy Nykvist satte ihop ett studioprojekt ihop med trummisen Joakim Persson och numer består bandet dessutom av Mikael Hornman på bas och nyaste medlemmen Ingrid Forsberg på lead- och körsång.

 

Dyess trivs lika bra i studion som på scen och arbete pågår för fullt att få till ett album fram mot vårkanten 2019, och då är det tryck på vinyl som gäller, parallellt med släpp på Spotify och andra streamingtjänster!

 

https://www.facebook.com/DyessOfficial/