Artisterna 2016

 

 

 

Nedan ser ni artisterna

HyttDreva 2016

12-14 augusti

Södra Hyttan

 

 

Kroke

 

 

KROKE från Krakow - 'improvisationsklezmer'

Vi presenterar stolt våra favoriter all time: Kroke, som kommer att spela på kvällen lördag den 13e.

 

Lyssna på Kroke

 

Kroke är ett polskt band som ursprungligen endast spelade klezmermusik, men har utvecklat sin egen stil med improvisationer och element av världsmusik. Deras musik överskrider gränser i både tid och rum.

 

Biljetter går att köpa via Nortic. Klicka på "köp biljetter här" för köpa biljetter. Så boka in helgen 12-14 augusti och förbered er på att hänföras tillsammans med oss i Södra Hyttan.

 

 

Minnie Marks - 'bluesrock'

Minnie Marks

Med en galen talang som är helt bortom det rimliga spelar Minnie Marks vad hon kallar smutssöt rock & roll. Denna unga sångare/låtskrivare/guitarist och multiinstrumentalist har skapat och skapat sedan 1994.

 

Hon är inte enbart vilken som helst av alla blixtrande, elektrifierande naturliga monster till akustiska gitarr fanatiker, men även en ovanlig trio i sig själv: sångare, låtskriverska och multiinstrumentalist. Men, vi måste varna er. Hennes show kommer svepa med er på en spinnande, snurrande, berg-o-dalbanetur med låtar skrivna under de senaste åren när hon rest runt jorden.

 

Turnerande med sin nya liveskiva inspelad i Tyskland 'LIVE IN STUTTGART’ kommer hon med en energi på scenen som tänjer gränserna med hennes gitarr, röst och scenframträdande – hon rockar helt enkelt skiten ur de shower hon har, och lämnar oss utan tvekan om att hon kommer bli ‘the next big thing’.

Lyssna här!

 

Sofie Reed

En favorit i repris från förra året.

”Soulful, spunky, raw and charismatic”

 

Sofie växte upp i Ludvika och flyttade till USA 1987 där hon sedan dess verkat som turnerande

artist och roots-bluesmusiker. Hon bor idag i Buffalo Creek Colorado och framträder

regelbundet på bluesfestivaler också i Europa.

Med instrument som munspel, dulcimer, lapsteel och ukulele blir blandningen av roots, folk, blues,

Appalcherna och Dalarna en stark brygd som gjuter perfekt med Hyttdrevas grundton -

fattigdom och isolering möter världens kultur och människors solidaritet.

 

”Then the voice — the lap steel — the harmonica — and the stomp box …and finally

the heart, the attitude, the stories, the songs— this is the stuff from which music historians write

long after an artist is gone, not while they’re in our midst. This is a woman who has lived a life

worthy of being called a blues artist.”

A Note From Chris Kresge

Rocky Mountain Music Network

 

 

Lyset i forsen Fotograf: Stig-Magnus Thorsén

 

Lyset i forsen - 'folkmusik'

Deras musik har beskrivits som uppkäftig, intelligent och vacker.

Den började gro i Dalarnas låtspelstradition och har därifrån tagit nya nyanser som ger dynamik åt gamla synsätt och som bjuder upp fantasin. Lekfullt och utmanande tänjer trion gränserna mellan nyskrivet, oskrivet och sedan länge skrivet på en plats där musiken är fri och tillhör alla.

Fioler och röster flätas samman i egna kompositioner, improvisation och traditionell musik som breddar synen på vad svensk folkmusik är och berättar om en levande tradition där kvinnliga utövare inte lämnas utanför. Vemodig visa och nyskriven text, discoriff och mäktiga polskor med rivigt sväng blandas för att det är kul och för att det är 2016.

Gruppen har etablerats under de senaste fyra åren och tillsammans vuxit och vridit och vänt på toner och låtar som nu resulterar i deras kommande debutskiva och en nominering till Folk och världsmusikgalan kategorin Årets nykomling. Ogripbart men ändå välbekant porlar toner, utanför tiden men ändå nu.

Gruppen består av Lovisa Risinger, Thea Åslund och Emma Lagerberg - alla på fiol, viola d’amore och sång. Lyssna här!

 

 

 

 

 

Celso Paco  and Dynamo de Lux

 

 

Celso Paco & Dynamo de Lux - 'eget afrikanskt sound'

Näst har vi Celso Paco & Dynamo de Luxe. Musiken tar avstamp i Celso Pacos musikaliska rötter från hemlandet Moqambique. Starka rytmer, poetiska texter och vackra melodier.

Tillsammans med de svenska musikernas blandade och gedigna bakgrund har ett alldeles eget sound mejslats ut. Med stor respekt för traditionerna i den afrikanska musiken och ett nyfiket öga in i framtiden blir detta musik som sprider glädje och får publiken att dansa som om det inte fanns någon morgondag. Alltid! Gruppen har spelat på stora festivaler, bykrogar, jazzklubbar och vardagsrum. Lyssna här!

Mama Chajes Orkestrar

 

 

Mama Chajes Orkestrar - 'balkanös'

Riktigt balkanös som vi kör som en favorit i repris från Hyttdreva 2015

 

Helena Sandell -fiol och trumpet Linus Lundqvist -percussion Joel Lindblom -trombon Erika Lindholm -saxofon Elias Gustavsson -bas Max Häggberg -trummor

 

 

 

Lyssna här!

 

 

Kapell Malén

 

Kapell Malén - 'folkklassisk trio'

En lokal trio av internationell klass, som består av Camilla Malén Friman, cello, Anna Johansson, fiol och Klas Friman, gitarr. Alla tre är bosatta i Lindesberg och arbetar som musiker och pedagoger. De har gått musikutbildningar både i Sverige och utomlands och har tillsammans en mycket bred utbildning inom såväl den klassiska musiken som folkmusik.

Lyssna här!

 

 

Mikael Ramels band Till dej

 

 

 

Mikael Ramels band Till dej

Mikael Ramel med rötter i -70 - talets musikrörelse och med den beryktade första LP:n ”Till Dej” (1972) kommer nu på en reunion-turné med en makalös bandsammansättning:

 

Kenny Håkansson - gitarr och still going strong med bland annat bandet ”Kebnekajse”. Har spelat på Mikaels första plattor.

Göran Lagerberg - bas. Spelat med Tages (-60-tal), med bl a Mikael Ramel (-70-tal) och med Egba mm (-80-tal).

Mats Öberg - klaviaturer och sång. Denne supermusikant som spelat med bl a Frank Zappa, Ale Möller band träffade Mikael 2003. Sedan dess har de funnit och vunnit publikgunst utifrån olika konstellationer. Och senast producerat den gemensamma CD:n ”Vilken Skillnad” tillsammans (2005).

Benna Sörman - supertrummis som nu spelar för första gången i just denna konstellation. Spännande!! Benna har ett förflutet som trummis bakom bland andra Magnus Uggla och Abba… Benna var även trummis på Mikael Ramels platta ”En för alla” (1986).

Mikael Ramel - gitarr och sång med ett tiotal produktioner bakom sig. Har rykte om sig att alltid skapa fantastiska band med de bästa musikerna.! Så även nu - kanske det bästa bandet ever?! ! Idéen handlar om att konsertera - återge de tidigaste låtarna från -70-talet i uppdaterade versioner.

 

 

 

Emelie Sjöström - 'slagverk'

Emelie Sjöström är en slagverkare med hela världen som plattform. Hon har underde senaste åren turnerat i Sverige, Baltikum och Indien och samarbetat med kompositörer från Hong Kong, Azerbaijan, Ungern, Tjeckien och Sverige. Emelie har studerat konstmusik vid Musikhögskolan i Örebro och har inriktat sig på multipercussion och vibrafon. Med en kraftfull scenshow bjuder Emelie publiken på en resa genom meditativa ljudlandskap och starka rytmer.

 

Ananda 'folklig musikalisk långresa'

Ananda består av Karin Gibson, Kajsa Zetterlund och Mats Lindström.

De har sina rötter i folkmusiken, men kommer att bjuda på en musikalisk resa med bl.a. österländska, sydamerikanska, indianska och australiska inslag. Föreställningen är en blandning av ren improvisation och traditionell svensk folkmusik. Konserten avslutas med en gemensam toning med församlingen.

OBS lokalen: Hjulsjö kyrka.

 

Foto: Jenniann Johannesson

 

 

Ill Wicker - 'progfolk'

Göteborgsbaserade Ill Wicker deklararerar med sin andra fullängdare att prog-folk aldrig var menad att somna in. Under mörka sammankomster gjuts ljust framtidshopp då Untamed bryter upp med regler om hur en akustisk folkgrupp låter. Sextettens originella sound har utvidgats och sträcker nu sina armar runt ett större universum som vibrerar av skönhet, demonisk desperation och liv.

Ill Wickers natur ligger i att smakfullt genomkomponera berättelser i ord och toner men blandar här upp med strofiska ballader som kunde varit och ibland är, tagna ur den traditionella myllan.

Mellan ritualisk perkussion och drivande strängspel vevas kärv stämsång, stråk och orgel fram som genom ett gammalt positiv. Untamed är en poetisk och gläfsande frigörelse från systemets normer betraktat genom kaleidoskop.

 

Adam Grauman - kontrabas

Ebba Wigren - slagverk

Emil Ridderstolpe - gitarr och sång

Emma Lagerberg - fiol, sång, orgel och klockspel

Hampus Odlöw - mandola och sång

Thea Åslund - viola d’amore och sång

 

 

 

ZOETROP

Zoetrop är en löst sammanhållen grupp, som framträtt flera gånger i olika konstellationer. De har alla nära och långvariga förbindelser med Lindesberg och trakterna däromkring. Mattias Risberg har en bakgrund i såväl klassisk musik som jazz och improvisationsmusik, Johan Wennman i rock och blues, Janne Magnusson i rockmusik och andra sammanhang. Arne Johnsson är poet.

Framträdandet består i delvis improviserad musik på i huvudsak akustiska instrument. Arne Johnsson läser egna texter.

Zoetrop lovar publiken en spännande och variationsrik stund.

 

Mattias Risberg - klaviatur

Johan Wennman - bas

Janne Magnusson - trummor

Arne Johnsson - läsning

 

 

 

Bergslagernas Spelmansgille

 

Spel till dans. Traditionell folkmusik från Bergslagen med spelmannsgillet som funnits sedan

1900-talets första decennier när riksspelmannen Carl-Erik Hartman startade BångbroGuldsmedshyttans

Spelmangille. 1943 bytte man namn till Bergslagernas Spelmansgille, i syfte

att locka spelmän från andra bergslager. I dag kommer medlemmarna från Kopparberg,

Ställdalen, Guldsmedshyttan och Lindesberg och de bjuder på en eftermiddgasspelning som

både lockar till lyssnade och rörelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

ETCETRIO

Kammarjazz och visor. Trion består av bygdens son Erik Trillkott på klaviatur, Björn Cederquist

som hanterar bas och gitarr samt Lars O. Ericsson som bidrar med diverse blås och sång.

 

 

 

 

 

 

 

 

Medusas huvud

 

Vävar, tonsättningar, text och musik i en föreställning

 

Föreställningen är en del av ett pågående projekt vars trådar löper genom tiden.

Astrid Bäckström väver stora författar-och konstnärsporträtt av bomullstrasor och ullgarner. Håkan Johansson har tonsatt dikter och texter av Gunnar Ekelöf, Lars Bäckström, Ellen Key, Gudrun Key-Åberg, Rönnog Seaberg och Ingemar Willgert.

Musiken spänner mellan konst-, jazz och folkmusik. Tonsättningarna framförs med röst, dragspel och fiol. Utklädda figurer kan förekomma, samt en del oväntad deklamation. Sammantaget utgör texterna och musiken ett slags hybrider och kan ses som ett brett försvar av humanismen, med det konstnärliga i fokus.

Astrid Bäckström; väv och röst, Emanuel Söderberg; sång och fiol, Håkan Johansson; sång och dragspel.

 

 

 

Multimusikanten Thomas Lundkvist

Upplev multimusikanten Thomas Lundkvist hantera instrument som hulusi, aquaphone, näver,marintrumpet med mera. Möt en ljudkonstnär och kompositör som menar att alla instrument går att använda till någonting (till och med elbas:). Thomas, som på 1970-talet var initiativtagare till Södra Bergens Balalajkor, är numera verksam i Bergslagen med ofta oförglömliga ljudnedslag. Under HyttDreva 2016 kommer Thomas Lundkvist till Galleriet på favorit i reppris med många av sina instrument i något som närmas kan beskrivas som en unik akustisk show.

 

 

 

Bertil Olsson – Bergslagssånger

från rimsmedja och spelhus.

Med gästerna Lena Andersson och Anders Olsson.

 

Bertil växte upp i Södertörns skärgård i Stockholm, och kom till Skinnskatteberg 1972 när han fick en praktiklärartjänst. Han stannade kvar på orten och jobbade som lärare, rektor och samordnare på folkhögskolan i Skinnskatteberg. I 15 år jobbade han med kulturfolkhögskolan. Han var verksam i Körstämman, var sjungande värd och hade visstuga i 30 år. Bertil var också med och startade upp musiklinjen på folkhögskolan på 1980-talet. Idag har han ett par hundra spelningar varje år i 35 kommuner, i huvudsak i Västmanland, Örebro län och Dalarna.

Hans visor är personliga och handlar om saker han har varit med om.

 

Bertil har varit flitig vad gäller musiken. Han har gett ut flera skivor och böcker av olika slag. En av böckerna har titeln Bergslagssånger, och det är vad han kommer uppträda med under Hyttdreva.

 

 

OBS! På Hyttdrevas efterfest 17 september kommer förutom Kunteras Jukebox:

“Visor på ackord” av och med Tina Wilhelmsson

 

 

Uppdaterad 2016-08-08

Med reservation för ändringar