Om oss

Hyttdreva finns i samma lokaler som Bergslagens Största Bokloppis och Galleri Södra Hyttan. Ställ in GPSen och kom!

HyttDreva - en mötesplats i Södra Hyttan

 

Södra Hyttan är en by i Hjulsjö socken. Där älvar, vägar och kulturer möts. Vi finns en timme norr om Örebro, mellan Hällefors och Kopparberg vid R63. HyttDreva finns i samma lokaler som Bergslagens Största Bokloppis och Galleri Södra Hyttan. Se karta i vänstra spalten

 

Vi som arrangerar HyttDrevan är SHOIF - Södra HyttOmrådets Idéförening och Bredsjö Kulturkooperativ. Hyttdrevan är även ett samarbete med Studiefrämjandet och Hällefors folkhögskola med stöd av Kulturrådet, Region Örebro, Hällefors kommun och Adolf Lindgrens stiftelse.

 

HyttDreva är en kulturell mötesplats som upplivar gamla traditioner i Hjulsjö Nya Hytta (Södra Hyttan).I hyttan fanns en masugn där malmen smältes till järn och när denna blåstes ner för säsongen hade man fest. Detta kallades Dreva eller drevdansen. Då fick alla vara med och det var den gången alla kunde slå sig riktigt lösa på året. Det kunde gå ganska hett till så kyrkan förbjöd Drevan under 1800-talets andra hälft, den återuppstod senare men dog ut med hyttdöden i början av 1900-talet. Nu är det dags igen.

 

Bergslagen, gruvornas och hyttornas land har alltid varit mångkulturellt och bör så förbli. Detta vill vi i 21:a århundradet manifestera med en dreva i mångfaldens tecken. Bergslagen har starka rötter och vi presenterar rootsmusik från olika delar av världen, serverad med världens mat och lokala drycker.

 

Fest i unik miljö med flera scener bland tusen ton slaggsten.

Oemotståndligt och omistligt - kom med i rörelsen för mångfald i glesbygd.

 

Kontakt allmänt, frågår och förfrågningarr info@hyttdreva.se

 

 

 

 

Uppdaterad 2018-06-06