Workshops 2022

Häng med oss och spela, måla, sjung, dansa, gå på lina och mer därtill!



Workshops med föranmälan

Anmäl ditt deltagande genom att skicka ett e-mail till volontar@hyttdreva.se eller via det här formuläret. Skriv vilken workshop du vill anmäla dig till. Eventuell betalning sker på plats.


Jojk med Ulla Pirttijärvi
Lär dig om den traditionella samiska jojken med Ulla Pirttijärvi! Ulla är uppvuxen med jojk, som barn i hembyarna Utsjoki och Angeli lyssnade hon till sin mamma och morbror sjunga berättelser för henne, och hon sjöng med. Sedan dess har hon varit med i flera olika band, t.ex. Hulda och Solju, och uppträder på HyttDreva med Assu.
Avgift: 200 kr
Obligatorisk anmälan
Fredag 19:30 Bergslagen Visitor Center


Bansuri med Linus Lundquist

Introduktion till indisk klassisk musik och bansuri (indisk bambuflöjt). Lär dig grunderna i att spela bansuri  med Linus Lundquist som har studerat för flöjtmästare i Indien under många år och ger nu själv lektioner. Flöjtar finns att låna. Max 10 pers. Se hans Instagram för smakprov: https://www.instagram.com/l.l.bansuri/

Avgift: 100 kr

Obligatorisk anmälan

Lördag kl 11:00 Anrikningen


Tabla med Imran Khan

Lär dig grunderna tablaspråket med Imran Khan, framstående tablaspelare från Dehli Gharana! Alla är välkommna som är intresserade av rytmens språk, speciellt poesin, ljudet och matematiken hos den indiska tablan.

Moment i workshoppen:

- Taala: grundläggande rytmiska koncept och cykler om 16, 10, 8, 7 eller 6 slag.

- Klappa rytmer och säg tablaord i olika fraser

- Tihai: magin bakom att konstruera tablafraser

Deltagarna kommer få prata mycket - tablaspråk. Den som vill kan ta med sig instrument och spela tablafraserna. Både melodiska och perkusiva instrument är välkomna.

Avgift: 100 kr

Obligatorisk anmälan

Lördag 13:00 Anrikningen

Obs! Ledaren pratar engelska


Svensk och arabisk folkmusik med Staerna

Staerna berättar om hur de jobbar med att väva ihop olika musiktraditioner och lär ut något av sitt material. Isa Holmgren är fast förankrad i den traditionella folkmusiken från västra Värmland, och Nemat Battah har rötter i Jordanien och Palestina och bär med sig den arabiska folkmusiktraditionen. I Staerna framför de folksånger från mellanöstern och norra Afrika ihopvävda med traditionella visor och melodier från Sverige och Norge.

Avgift: 100 kr

Obligatorisk anmälan

Lördag kl 17:00 Trotylen


Finsk folksång med Tuuletar

Lär känna det fascinerande finska språket genom sång med Tuuletar! Tuuletar är en finsk vokalkvartett med uråldrig inspiration och modern förståelse. Det sägs att finska är ett av de mest utmanande språken, men också ett av de vackraste. Utforska uttal, språk och sång på finska genom vackra finska folksånger på friluftsmuseet Finnstigen.

Avgift: Gratis tack vare bidrag från finskt förvaltningsområde.

Obligatorisk anmälan

Söndag kl 11:00 Finnstigen i Bredsjö

Obs! Ledarna talar finska och engelska


Folkmusik från Medelpad, Jämtland/Härjedalen och Helsingland

Melpa-Jocke, almogespelmannen från Sveriges mitt Medelpad lär ut låtar från Medelpad, Jämtland/Härjedalen och Hälsingland.

Avgift: 100 kr

Obligatorisk anmälan

Söndag kl 11:00 Bergslagen Visitor Center


Svensk folkdans

Lär dig dansa svenska folkdanser med Isa Holmgren från Staerna.

Avgift: 100 kr

Obligatorisk anmälan

Söndag kl 11:30 Anrikningen


Jonglering med Jacob Kaller

Lär dig jonglera med Jacob Kaller från gycklargruppen TRiX! Jacob utbildade sig till cirkuspedagog i Tyskland och drev cirkusskola där innan han tog med sig familjen till Sverige 2017. Han har svårt att slita sig från sin diabolo, och lovar att om du ger honom 10 minuter så kan han lära dig jonglera med tre bollar.

Obligatorisk anmälan

Lördag kl 12:30 festivalområdet



Workshops med drop-in


Fladdermusvandring

Fladdermusvandringen startar efter Ross Daly Quartet vid Blåshuset. Naturguide Helena Backius berättar om dessa spännande djur som äger natten. Vi får veta varför Södra Hyttan är en bra plats för fladdermöss och om hur vi kan gynna dem. Vi har med oss fladdermusdetektorer som gör att vi kan höra djuren när de navigerar med ekopejling i mörkret. Ta med ficklampa om du har en.

Fredag kl ca 00:30 Blåshuset, Bergslagen Visitor Center


Naturguidning

Naturguidning kring Lankälven och dess återförvildning. Vi kommer ta en historisk tillbakablick över hur Lankälven har använts i likhet med många andra älvar och mindre vattendrag av människan. Hur påverkade industrialiseringen naturen? Därefter ska vi se exempel på återförvildning i praktiken och hur enkelt det kan vara att påbörja restaurering och vilka positiva effekter det har för både människan och naturen.

Lördag 13:00 Bergslagen Visitor Center


Musiklek för barn

En musikstund som vänder sig till dig som är i åldern 4-9 år ungefär med Isabelle Ulfsdotter. Ta med dig en förälder, mormor eller morfar eller någon annan vuxen som gillar att sjunga. Vi sjunger, leker och provar rytminstrument. Jag vågar nästan lova att du kommer få lära dig en och annan ny sång. Isabelle är utbildad musikhandledare och har arbetat som musikpedagog på några olika grundskolor i Örebro med omnejd.

Lördag kl 14:30 Sleipnir


Fotbollsle

Deltagare kommer att få träna på att hantera en fotboll på olika sätt. Färdigheterna som visas och övas under denna tid kommer att tända sprakande gnistror och eldhärjande fantasi! Tanken bakom detta häng är att visa att den bästa coachen alltid är det som alltid finns med - nämligen bollen själv. - Eller så spelar vi bara!

Lördag kl 15:00 festivalområdet


Måla tillsammans

Välkomna att måla tillsammans! Ett stort papper, färg, kritor, penslar, måla samtidigt!

Undersök färg och form, komplettera, måla över, få inspiration av varandras kreativitet.

Inga förkunskaper behövs!

Lördag kl 15:00 festivalområdet


Gå på slackline

Lär dig gå på slackline med Alexander Baker! Slackline är ett fantastiskt sätt att hitta balans i både kropp och sinne. För många är det ett sätt att släppa oro och fokusera på endast en sak - att inte tappa balansen. Alexander upptäckte tjusningen med slackline genom bergsklättring i extrema miljöer och har sedan dess instruerat personer från 4 till 70 års ålder, och alla som testat har blivit lika tagna. Lusten att fortsätta uppstår direkt när utmaningen tar vid.

Lördag kl 16:30 pfestivalområdet





Uppdaterad 2022-07-25