Väsen


VÄSEN


“En helt ovärderlig upplevelse, det är svårt att hitta musik som innehåller melodier med så rena känslor - vare sig det är lycka eller sorg. - Raul da Gama, World music report.


Väsen med sina tre medlemmar Olov Johansson på nyckelharpa, Mikael Marin på 5-strängad viola och Roger Tallroth på 12-strängad gitarr, är ett fenomen som bara kan inträffa då tre vänner och musikaliska virtuoser sluter upp kring sin kärlek till musiken under så lång tid som 31 år. Med sitt lekfulla och fulländade samspel verkar de trotsa fysikens lagar i något som förefaller vara en telepatisk kommunikation. 


Musiken är intensiv och fylld av humor och med hjälp av stundens inspiration skapar de ett helt eget musikaliskt språk som i sitt tilltal är lika modernt som ålderdomligt. Grunden är fast förankrad i generationer av uppländsk spelmanstradition men blicken är alltid nyfiket fäst vid nya musikaliska mål. Idag är Väsen en folkmusikens supergrupp med publik och följare långt utanför Sveriges gränser.


Video: https://www.youtube.com/watch?v=fmhgP4onrTk 

Mer info: https://vasen.se/Olov Johansson – nyckelharpor

1990 blev Olov den första världsmästaren på nyckelharpa. Han började spela nyckelharpa 1980 som 14-åring och träffade tidigt spelmannen Curt Tallroth från Harbo i Uppland som blev hans första musikaliska förebild. Eric Sahlström, nyckelharpans store mästare under 1900-talet var en annan viktig inspiratör som han hade förmånen att få träffa och spela med. Olov anses som en av de främsta nyckelharpisterna och genom sin undervisning på Eric Sahlström Institutet och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har han varit en inspiratör för många yngre spelmän. Vid sidan om Väsen så spelar Olov ofta ihop med skotska harpisten Catriona McKay, pianisten/organisten Anders Bromander, slagverkaren André Ferrari samt i gruppen Maskin. Han har spelat in ihop med t ex Kronos Quartet och Snarky Puppy.


Mikael Marin – 5 strängad viola

Mikael började med låtspel på fiol redan som 12-åring. Tidigt blev han fångad av det improviserade stämspelet och har sedan dess utvecklat detta till sin specialitet. Spelmannen Ivar Tallroth , Uppsala var en av hans tidiga inspirationskällor i den konsten. Efter studier i klassisk Viola på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har Mikael varit verksam som frilansande musiker inom både folk- och klassisk musik. Förutom med Väsen spelar Mikael även med Ånon Egeland (Norge), Rotvälta, Lena Willemark etc. Mikael undervisar också på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm på Folkmusikavdelningen.


Roger Tallroth –12 strängad gitarr

Roger Tallroth var en av de första som var med och formade hur gitarren används nuförtiden inom nordisk folkmusik och han är fortfarande unik i sitt slag. Med sitt kraftfulla, rytmiska och uppfinningsrika gitarrspel och sin egna stämning av gitarren (A,D,A,D,A,D) har han inspirerat många gitarrister världen över. Han studerade vid Örebro Musikhögskola 1984 – 1988. Roger spelar även med Ann-Björg Lien (Norge), Västanå Orchestra, Cathy Jordan (Irland) och många andra. Han har även producerat album för Tsuumi Sound System, Cathy Jordan och Maeve Gilchrist.

KULTURFESTEN HYTTDREVA

6 - 8 augusti 2021 i Södra Hyttan arrangeras av SHOIF, Studiefrämjandet och Bredsjö Kulturkooperativ


med stöd av Kulturrådet, Musikverket och Hällefors kommun.