Hyttdreva finns i samma lokaler som Bergslagens Största Bokloppis och Galleri Södra Hyttan. Ställ in GPSen och kom!

HyttDreva - en kulturfest

i Södra HyttanSödra Hyttan är en by i Hjulsjö socken, där älvar, vägar och kulturer möts. Du hittar oss ca. en timme norr om Örebro, mellan Hällefors och Kopparberg vid R63. HyttDreva annordnas i samma lokaler som Bergslagens Största Bokloppis och Galleri Södra Hyttan. Se karta nedan. 


Vi som arrangerar HyttDrevan är SHOIF - Södra HyttOmrådets Ideella förening och Bredsjö Kulturkooperativ. Allt arbete sker ideellt.


HyttDreva är en kulturfest som upplivar gamla traditioner i Hjulsjö Nya Hytta (Södra Hyttan). I hyttan fanns en masugn där malmen smältes till järn och när denna blåstes ner för säsongen hade man fest. Detta kallades Dreva eller drevdansen. Då fick alla vara med och det var den gången alla kunde slå sig riktigt lösa på året. Det kunde gå ganska hett till så kyrkan förbjöd Drevan under 1800-talets andra hälft, den återuppstod senare men dog ut med hyttdöden i början av 1900-talet. Nu är det dags igen.


Bergslagen, gruvornas och hyttornas land har alltid varit mångkulturellt och bör så förbli. Detta vill vi i 21:a århundradet manifestera med en dreva i mångfaldens tecken. Bergslagen har starka rötter och vi presenterar rootsmusik från olika delar av världen, serverad med världens mat och lokala drycker. En fest i unik miljö med flera scener bland tusen ton slaggsten. Oemotståndligt och omistligt - kom med i rörelsen för mångfald i glesbygd.
Kontakt


Frågor om festivalen:

info@hyttdreva.se 


Pressinformation:

press@hyttdreva.se


Om du vill spela på Hyttdreva:

play@hyttdreva.se


Om du vill hjälpa till på festivalen

volontar@hyttdreva.se
Sponsorer och bidragsgivare


Hällefors kommun

Region Örebro län

Kulturrådet


Uppdaterad 2024-06-12